DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova – faza 1 a fost semnat, joi, la Palatul Victoria.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că spitalul de la Craiova va deservi întreaga regiune de sud-vest a României.

„După 15 ani în care românii au tot aşteptat construirea spitalelor regionale, iată, în nicio lună, acest guvern reuşeşte să spele această ruşine naţională şi să dea drumul, în sfârşit, construcţiei spitalelor regionale. Pe 28 februarie, aici, în această sală, am semnat contractele pentru spitalele regionale de la Iaşi şi Cluj, iar astăzi semnăm contractul pentru cel de-al treilea spital regional de urgenţă, de la Craiova. Spitalul regional de la Craiova va deservi întreaga regiune de sud-vest a României şi va oferi servicii de asistenţă medicală de înaltă complexitate, utilizând tehnologii de ultimă generaţie pentru diagnostic şi tratament. Spitalul regional va putea trata peste 800 de persoane pe zi”, a declarat Ciolacu.

Cele trei spitale regionale, de la Iași, Cluj și Craiova, înseamnă, financiar, o investiţie de peste 2 miliarde de euro.

„Cele trei spitale regionale, de la Iaşi, Cluj şi Craiova, vor însemna un pas înainte pentru sistemul de sănătate românesc. Practic, vorbim de o investiţie de peste 2 miliarde de euro. Iată, cum, după 30 de ani, acest Guvern începe să schimbe lucrurile şi în sistemul medical. Avem spitalele finanţate prin PNRR şi investiţii de miliarde de lei în renovarea şi deschiderea de noi şcoli”, a mai spus Ciolacu.

Premierul le-a transmis şi constructorilor care vor implementa proiectele să înţeleagă importanţa acestor investiţii şi să respecte termenele asumate prin contracte.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a punctat faptul că Primăria Craiovei, reprezentată la eveniment de Lia Olguţa Vasilescu, a avut un aport important la realizarea procedurilor necesare în vederea semnării contractului.

„Realizarea proiectului tehnic al acestui spital a necesitat foarte multă muncă şi aprobări din partea Primăriei din Craiova. Şi, în mod evident, responsabilitatea pentru sănătatea comunităţii a făcut, bineînţeles, ca participarea să fie deplină şi să putem să devansăm termenul aşteptat pentru acest spital regional”, a precizat Rafila.

El a evidenţiat că România are, în momentul de faţă, o infrastructură spitalicească în „dezvoltare rapidă” prin proiectele demarate din banii europeni, prin fonduri PNRR, dar şi din alocările de la bugetul de stat. De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a menționat că prin astfel de investiții se câștigă și încrederea cetățenilor.

„Este un moment care închide o etapă şi deschide altă etapă. Practic, în această zi închidem etapa contractării, pe de-o parte, a spitalelor regionale, pentru finanţarea acestor trei spitale regionale, pe de altă parte a contractării execuţiei pe fiecare dintre cele trei spitale regionale. E foarte important momentul, pentru că, de fapt, este timpul pentru un nou angajament, acela că spitalele regionale să fie realizate în termenele asumate sau, dacă se poate, chiar şi mai repede, gradul de aşteptare este ridicat. Până la urmă încrederea cetăţenilor se realizează prin fapte, prin realizarea de investiţii”, a declarat Câciu.

Câciu a menționat că 7 miliarde de euro sunt disponibile pentru investiţii în Sănătate, bani din PNRR, fonduri europene din Programul de Sănătate, precum şi fonduri dintr-un nou program care va fi aprobat săptămânile viitoare. Acest program este legat de infrastructura spitalicească la nivel de municipii, oraşe şi judeţe, și are o valoare de 2,6 miliarde de euro.

La eveniment au participat și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, alături de președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

„Am participat, astăzi, la Sediul Guvernului României, la semnarea contractului de execuție pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova. Este o promisiune onorată de către Guvernul României, care va deservi întreaga regiune a Olteniei. Intrăm, așadar, într-o nouă etapă, de luna viitoare urmând să înceapă lucrările efective la noul spital, care va avea două clădiri separate, conectate printr-un coridor. Clădirea principală va găzdui toate departamentele spitalului, în timp ce a doua clădire va fi dedicată Centrului de tratare a cancerului”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Spitalul Regional de la Craiova va avea peste 800 de paturi,19 săli de operaţie, cabinete pentru imagistică medicală, de intervenții endoscopie, de cardiologie intervenţională, de cardiologie non-invazivă și posturi de hemodializă.

Spitalul ar urma să aibă şi peste 1.500 de locuri de parcare supraterane, dar va avea şi o parcare subterană cu peste 500 de locuri.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 630.000.000 de euro, fără TVA.

Sursă foto: Facebook Adrian Câciu



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.