A treia ediţie a Festivalului de teatru de la Caracal, 10-19 mai

A treia ediţie a Festivalului de teatru de la Caracal, 10-19 mai

369
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Teatrul Naţional din Caracal va fi luna viitoare gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în judeţul Olt. Organizat pentru a treia oară, Festivalul de teatru din capitala Romanaţiului va debuta în mai puţin de o lună, iar organizatorii au pregătit un program de excepţie.

Astfel, în prima zi a maratonului cultural, 10 mai, sunt programate spectacolele: „Recitindu-l pe Shakespeare… Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori“, recital Emil Boroghină, începând cu ora 19.00; un concert extraordinar susţinut de Nicu Alifantis, începând cu ora 20.45.
„Moartea unui comis voiajor”, o piesă de Arthur Miller, în regia lui Felix Alexa şi interpretarea trupei Teatrului „Bulandra”, este programată pentru a doua zi a festivalului, începând cu ora 19.00. Săptămâna se va încheia cu spectacolul „Actorul”, text Mircea Dinescu, regia Anca Dana Florea, Teatrul „Masca”, de la ora 12.00, iar seara, începând cu ora 19.00, este planificat spectacolul „Jubileul”, de Jean-Marie Chevret şi Michele Ressi, în regia lui Radu Beligan, jucat de actorii Teatrului „Metropolis”.

Opt spectacole într-o săptămână

A doua săptămână a festivalului va fi deschisă de piesa „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria”, de Mihail Bulgakov, regia Gelu Colceag, Teatrul „Metropolis”, ce va începe la ora 19.00. Ziua de marţi îi este rezervată lui Victor Rebengiuc, care le aduce spectatorilor recitalul „Legenda Marelui Inchizitor”, după Dostoievski, programat tot de la ora 19.00. Miercuri, joi şi vineri, cu începere de la ora 19.00 vor fi jucate pe scena Teatrului din Caracal: „Pescăruşul” de A. P. Cehov, regia Claudiu Goga, Teatrul de Comedie; „Absolut”, după Ivan Turbincă de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, Teatrul „Act”; „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy, regia Radu Afrim, Teatrul „Odeon”.  Sâmbătă vor fi puse în scenă: „Aventurile lui Habarnam”, după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija, Teatrul „Odeon”, sâmbătă, 18 mai, ora 11.00; „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, de Eugene Labiche, regia Silviu Purcărete, Teatrul de Comedie, sâmbătă, ora 19.00. În ultima zi a festivalului de teatru este programat spectacolul „Dineu cu proşti” de Francis Veber, regia Ion Caramitru, Teatrul Naţional Bucureşti, începând cu ora 19.00. Evenimentul este organizat de „Mişcarea de rezistenţă”, în colaborare cu Primăria municipiului Caracal.

Teatrul din Caracal, un spaţiu încărcat de istorie

Teatrul din Caracal, locul în care se derulează acest festival de amploare, are o istorie extrem de zbuciumată. Inaugurat în anul 1901, teatrul a fost conceput în stil baroc, după planurile arhitectului austriac Franz Billek, construcţia impresionând prin bogăţia ornamentelor: coloane, capiteluri, balcoane, cupole, frize. Faţada principală, dinspre est, este animată de un repertoriu decorativ bogat, accentul fiind pus pe registrul superior. Etajul al doilea are trei ferestre mici şi o cornişă pe console, cu trafor din ipsos cu motive vegetale având ca emblemă lira. Clădirea este din zidărie de cărămidă, la ferestre şi la uşi au fost folosite ca buiandrugi şine de cale ferată înguste. Planşeul etajului este o structură mixtă de şine cu bolţi de zidărie aplatizate, peste care este pus un strat de mortar, slab armat, iar planşeul podului, din lemn. În urma unui incendiu izbucnit în 1987, care a distrus interiorul, acoperişul, instalaţiile electrice şi cele de sonorizare, teatrul a fost închis. Lucrările de renovare a imobilului au durat aproape zece ani şi s-au ridicat la 14,7 milioane lei, bani de la Ministerul Culturii şi Cultelor.

Astfel, după 22 de ani de aşteptare, Teatrul Naţional din Caracal şi-a redeschis din nou porţile în anul 2009, iar de atunci, aici sunt organizate regulat diverse evenimente culturale.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.