Cele 17 produse tradiționale înregistrate oficial la nivelul județului Dolj până în 2013 au pierdut atestatele de ”produs tradițional”, după ce legislația în acest sens a fost modificată, iar acestea nu au mai întrunit condițiile cerute. În prezent, județul Dolj nu mai are niciun astfel de produs. În toată Oltenia mai există doar două, unul în Vâlcea, din carne – Avigis (”Ca altădată”) și un altul în Olt, ”prunele de Leleasca”.
Prezent la Craiova, Viorel Morărescu (foto), directorul general al Direcției de Agricultură și Industrie alimentară din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a precizat că, în 2014, la nivelul județului Dolj, a fost depus un singur dosar pentru atestarea unui produs, însă a fost respins. ”În prezent, sunt 17 județe unde nu există niciun produs radițional atestat, printre care și județul Dolj. Refuz să cred că la nivelul județului dumneavoastră nu este un produs care poate fi înregistrat”, a afirmat Viorel Morărescu.
Potrivit directorului Direcției Agricole Dolj, Cristina Vladu, până la schimbarea legislației, în Dolj erau atestate ca fiind tradiționale 17 produse din carne, lapte si de panificatie, printre care amintim cașcavalul oltenesc cu praz și telemeaua oltenească, cârnatii trandafir ”Tudor”, ori pâine pe vatră, turtițe pe vatră și colacii prescuri oltenești.
În acest week-end, la Craiova are loc un Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada Teatrului Național din Craiova, organizat de Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna din România și Federația Producătorilor de Produse Tradiționale din România, cu sprijinul Direcției și Camerei Agricole Dolj.