(Galerie Foto) Cum își ”rezervă” craiovenii locurile de parcare

(Galerie Foto) Cum își ”rezervă” craiovenii locurile de parcare

3.659
41
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(8 voturi, media: 3,88)

De la numere de înmatriculare scrise pe bloc sau pe tabliţe şi cartoane, la pietre sau lădiţe aşezate pe locurile de parcare, la stâlpi sau indicatoare improvizate lăsate sfidător în dreptul locului de parcare, la găleţi în care se găsesc bucăţi mari de piatră, toate aceste elemente alcătuiesc binecunoscutul peisaj urban care reflectă modul în care craiovenii se cred stăpâni pe locurile de parcare.

parcare craiova 6

Problema locurilor de parcare din Craiova este una reală cu care craiovenii se confruntă zilnic. Într-un oraş în care toţi cei care deţin un autoturism sunt plătitori ai taxei de parcare nu ar trebui să existe această problemă. Însă, dacă încerci să parchezi în alt cartier decât în cel în care locuieşti, dar şi în faţa blocului unde ai domiciliul, mereu se găseşte cel puţin un vecin care se consideră „stăpânul” lui, care nu vrea să priceapă că primul sosit este primul servit.

În Craiova, taxa de parcare pe domeniul public sau privat pentru autovehiculele înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe este de 40 lei/an/vehicul, la fel ca şi cea pentru autovehiculele aparţinând persoanelor fizice şi juridice, altele decât cele înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe (autovehicule înmatriculate în alte localităţi, alte state). Pentru acestea există și varianta plății unui leu/zi sau 15 lei/lună. Această taxă platită permite parcarea autovehiculului pe orice loc de parcare de pe domeniul public.

La periferie nu e ca-n centru parcare craiova 8

În ciuda acestui lucru, cu cât ne îndepărtăm de centrul oraşului, situaţia locurilor de parcare începe să se schimbe. Nu există cartier în Craiova în care măcar într-o parcare să nu fie numerele de înmatriculare ale maşinilor scrise pe asfalt, pe blocuri, borduri sau aşezate în garduri. Or, să fie amplasate diferite indicatoare improvizate care să te anunţe că acolo parcarea este interzisă şi nu care cumva sa îndrăzneşti să parchezi pe un astfel de loc marcat, până şi imaginar, pentru că trebuie să ştii din prima că te aşteaptă în cel mai fericit caz un scandal sau un bilet de ameninţare găsit în geam sau să îţi găseşti maşina zgâriată, roţile tăiate sau ştergătoarele smulse.

Craiovița, tuturor posibilităților 

Locuri de parcare marcate găsim fără să căutăm prea mult la tot pasul, dar cele mai multe şi cele mai suprinzătoare moduri în care oamenii îşi pot atribui un loc de parcare se găsesc în cartierul Craioviţa Nouă. Aici, ne întâlnim cu celebrele marcaje ale numerelor de înmatriculare scrise pe asflat, dar şi cu indicatoare improvizate din te miri ce. Un lucru e cert: dacă nu se conformează atenționărilor, cei care îndrăznesc să-și sfideze concitadinii sunt aspru pedepsiți.

parcare craiova 1

Am parcat mașina seara pe la ora 20:00, într-un loc în fața blocului, pe care nu parcam de obicei, dar aici am găsit loc liber la ora aia. Dimineața am primit un telefon de la un prieten care mi-a spus că avem toate roțile tăiate. Nu mi-a venit să cred că într-un oraș civilizat se poate întâmpla așa ceva. Am sesizat poliția, dar nu mi s-a luat nicio declarație. Tot ce mi-au spus a fost că în oraș au mii de cazuri ca al meu Polițiștii nici măcar nu au mai venit să facă poze, să constate cele întâmplate. Până la urmă, am înlocuit roțile mașinii din banii noștri, spune A. C., un craiovean ”pățit”, care a dorit să își păstreze confidențialitatea tocmai de teama de a nu trece din nou prin aceeași situație.

Din păcate, prin astfel de situații trec mulți cetățeni din Craiova. Zilnic, oamenii se confruntă cu lipsa de bun simț a celor care pun stăpânire pe locurile de parcare și, care, se pare, nu cunosc sau se fac că nu cunosc următorul aspect: dacă locul de parcare nu este închiriat ori proprietate personală orice locuitor al acestui oraș, plătitor al vinietei, are voie să parcheze pe locurile de parcare care aparțin domeniului public.

Foto: Monica Tucă

 

 



41 COMENTARII

  1. #41
    Newcomer
    Data de inscriere
     12-11-2013
    Mesaje
    43

    Craiova….offfff acest oras minunat plin de tigani si de melteni tiganizati…orasul in care toti se cred „smecheri”.Vai de capul nostru….

    Seriozitate

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.