Incendiu la un obiectiv SEVESO din Caracal

Incendiu la un obiectiv SEVESO din Caracal

506
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a fost anunțat astăzi, la ora 10.55, prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, despre izbucnirea unui incendiu la o autocisternă de transport GPL a unei societăți comerciale, care desfășoară în principal activități de depozitare a GPL-ului în rezervoare și îmbutelierea în recipiente a gazului butan comercial și propan, din municipiul Caracal, strada 1 Decembrie 1918. Societatea este încadrată ca obiectiv SEVESO, având în vedere cantitățile mari de substanțe inflamabile vehiculate și existente pe amplasament, iar în cazul producerii unor incidente pot avea loc accidente majore cu implicații în afara amplasamentului.
Din cauza radiație termice generate de incendiu, exista pericolul real de producere a fenomenului de tip B.L.E.V.E. (Boilling Liquid Expanding Vapour Explosion – Explozie din cauza expansiunii vaporilor unui lichid care fierbe). Înainte de sosirea serviciilor profesioniste, responsabilul cu managementul securității al societății alertează celula de urgență și operatorii economici învecinați. Pe timpul efectuării manevrelor de închidere a robinetului autocisternei cât și a încercării de stingere a incendiului, trei angajați ai societății se expun acțiunii directe a radiației termice și suferă arsuri. La locul solicitării s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, două echipaje SMURD, în sprijinul pompierilor intervenind și echipaje ale IPJ Olt, IJJ Olt, Stației de Ambulanță Caracal, Agenției pentru Protecția Mediului și Comitetului Local pentru Situații de Urgență Caracal. După executarea recunoașterii, s-a hotărât intervenția pentru localizarea și stingerea incendiului și evacuarea personalului din incinta societății, iar echipajele SMURD și SJA au acordat îngrijiri medicale persoanelor rănite. De asemenea, au fost evacuate toate persoanele pe o distanță de 800 de metri în toate direcțiile și s-a intervenit pentru protecția celor cinci rezervoare aflate în apropiere. La capătul a două ore de intervenție continuă, echipele de intervenție au reușit lichidarea incendiului înainte ca acesta să se extindă și la cele cinci rezervoare și să fie afectate alte obiective din afara amplasamentului.
Din fericire, toate informațiile prezentate mai sus fac parte din scenariul unui exercițiu de testare a planului de urgență externă la un obiectiv SEVESO, care a avut ca scop testarea viabilităţii Planului de Urgenţă Externă şi identificarea elementelor necesare îmbunătăţirii acestuia. Obiectivele stabilite și atinse în urma exercițiului au fost: verificarea modului de cooperare între forţele responsabile pentru intervenţie în caz de accident major; perfecţionarea cunoştinţelor privind managementul accidentului major în afara amplasamentului unui obiectiv SEVESO; verificarea modului de funcţionare a instalaţiilor de alimentare cu apă şi a dotării cu mijloace de primă intervenţie; evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcţii de decizie şi forţelor de intervenţie stabilite în planurile operative, populaţiei şi angajaţilor, verificarea posibilităţii de întrerupere a energiei electrice pentru siguranţa operaţiunilor de intervenţie şi protecţia personalului operativ, dar și testarea procedurilor şi strategiilor de comunicare cu mijloace mass-media, inclusiv utilizând noi tehnologii de comunicaţie;



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.