Călin Popescu Tăriceanu acuză fosta guvernare de incompetenţă

Călin Popescu Tăriceanu acuză fosta guvernare de incompetenţă

519
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În conferinţa de la Craiova, fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, pe lângă susţinerea acordată colegilor USL, Lia Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa, a vorbit despre fosta şi actuala guvernare.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că se referă la problemele economice ţinând cont de faptul că în această perioadă de trei ani şi jumătate scursă de la ultimele alegeri parlamentare, România nu a avut un guvern care să gândească independent. Ceea ce a făcut, a făcut sub conducerea şi indicaţiile FMI, şi a făcut greşit. ,,Fosta guvernare a urmat orbeşte aceste indicaţii, aceste reţete pe care anul acesta FMI recunoaşte că le-a greşit. Fondul a predicat pentru măsuri de austeritate. Guvernul Boc le-a aplicat întocmai. Au făcut bilanţul după un an şi ceva, au constatat că măsurile de austeritate nu au adus niciun rezultat. Fondul le-a spus să mai aplice un rând de măsuri de austeritate. Domnul Boc, bineînţeles cu Domnul Băsescu împreună, aşa au făcut. Rezultatul- după trei ani de zile România s-a afundat şi mai mult.”

Fostul premier a dat drept exemplu Statele Unite ale Americii, care au reuşit să iasă din criză, spre deosebire de Europa unde s-au aplicat cu stricteţe numai măsuri de austeritate. ,,În America au înţeles că dacă nu vor stimula şi consumul nu vor scăpa de criză. De la buget au finanţat băncile aflate în dificultate, au finanţat întreprinderile ajunse în faliment, şi au repornit motoarele economiei. În România ar fi trebuit să se aplice anumite măsuri de austeritate, dar în acelaşi timp trebuiau puse şi stimulente de relansare economică. România ar fi avut un instrument foarte important la îndemână, având în vedere că încă nu este membră a zonei euro, pe care ar fi putut să îl folosească. Ttrebuia stimulată zona economică a exporturilor, care ar fi putut să redea României un suflu.”

 ,,Sunt uluit să-l văd pe Videanu punându-se într-o impostază caraghioasă”

Tăriceanu a mai spus că măsura revenirii trepatate la salariile anterior lui iunie 2010, are două valenţe. Una de reparaţie morală, la fel ca şi restituirea banilor pensionarilor care au fost reţinuţi ilegal, şi o valenţă economică- se va stimula componenta de consum. ,,Aceste măsuri au fost discutate de către noul ministru de finanţe, Florin Georgescu, cu reprezentanţii FMI, care au înţeles şi ei că trebuie luate aceste măsuri. În scurta perioadă pe care o avem până la alegerile din toamnă, din păcate nu va fi posibil să imaginăm măsuri spectaculoase şi din cauza faptului că bugetul a fost construit anul trecut de guvernarea precedentă.”

Tot în jurul acestui subiect, Tăriceanu acuză declaraţiile cu care fosta guvernare a ieşit în presă. ,,Sunt uluit să-l văd pe Videanu punându-se într-o impostază caraghioasă, şi nu numai el, şi întregul PD, în frunte cu cei doi prim-miniştrii pe care i-au avut, Boc şi Ungureanu, spunând că puteau şi ei să majoreze salariile de la 1 iunie. De ce nu aţi făcut-o? Puteaţi să o anunţaţi măcar. Exemplu mai clar de incompetenţă eu nu am văzut. Se trezeşte Videanu acum să spună, după o lună de zile, că ar fi putut şi ei să o facă. Din cauza incompetenţei conducerii şi guvernelor anterioare România a avut de suferit.”

,,…primul-ministru nu este un judecător, el este un om care trebuie să ia o decizie politică”

Discuţia a atins şi scandalul de la Ministerul Educaţiei, unde Ioan Mang, ministrul desemnat de noua guvernare, şi-a depus demisia după ce a fost acuzat de plagiat în cel puţin opt lucrări academice. ,,Cred că domnul Mang trebuia să ia decizia asta de săptămâna trecută, de când au apărut primele semnale, să nu lase atâta vreme să treacă. În România este o bătălie surdă între un grup de interese şi sistemul public. Mă refer la o parte din zona învăţământului universitar privat, care este de multe ori numai un producător de diplome, şi care a scăzut foarte mult nivelul învăţământului academic, şi pe de altă parte, încercarea de a păstra un sistem de învătământ universitar de rigoare şi de calitate. Reflectarea acestei concurenţe, care în fond nu ar trebui să existe, duce în bună parte şi la situaţii de cele pe care le-am văzut la Ministerul Educaţiei.”

Tăriceanu a încheiat prin a spune că nu vrea să îl acuze pe profesorul Mang, dar acesta are o problemă. ,,Sunt nişte acuzaţii foarte serioase, şi mi-aş dori foarte mult să demonstreze că aceste acuzaţii nu sunt justificate. Deocamdată suntem în domeniul politic, guvernul nu este instanţă de judecată, primul-ministru nu este un judecător, el este un om care trebuie să ia o decizie politică, şi cred că decizia politică de a accepta demisia domnului Mang şi de a numi un înlocuitor a fost corectă.”

Claudia Răciulă



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.