Cele mai bune alimente care protejează dinții de carii

Cele mai bune alimente care protejează dinții de carii

27.450
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Atunci când vine vorba despre prevenirea cariilor, avem la îndemână cea mai simplă și eficientă metodă, respectiv periajul dinților zilnic, dimineața și seara, împreună cu folosirea aței dentare.

Pe lângă o bună igienă orală, ceea ce mâncăm joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății dinților. Astfel, este recomandat să evităm alimentele prea acide, bogate în zahăr sau carbohidrați, deoarece acestea favorizează înmulțirea bacteriilor de la nivelul cavității orale, provocând carii, sângerarea gingiilor (gingivită) și chiar boli parodontale.

 

Dacă zaharurile și amidonul intră în contact cu placa bacteriană, se formează acizi care, timp de 20 de minute după ce ați terminat de mâncat, atacă în mod repetat smalțul dur și pot provoca demineralizări și apariția cariilor.

Ce sunt cariile

O carie dentară reprezintă deteriorarea suprafeței dintelui sau a smalțului și apare atunci când placa bacteriană se acumulează în exces. Astfel, aceste bacterii ce se depun pe suprafața dinților transformă zaharurile libere, conținute în alimente și băuturi, în acizi care, în timp, duc la dizolvarea țesuturilor dure ale dinților (smalț, dentină și ciment). Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată de pe dinți după fiecare masă, cu ajutorul periajului, acest lucru duce la apariția cariilor dentare, boli ale gingiilor sau chiar abcese dentare (infecții).

Importanța prevenției

 

Pentru a preveni apariția cariilor, primul pas și cel mai important este să respectăm o bună igienă orală și să mergem la controale regulate la un cabinet stomatologie Craiova, de două ori pe an, chiar dacă nu ne confruntăm cu probleme specifice și nu simțim durere.

Cum prevenim cariile în funcție de vârstă

 

O igienă orală corespunzătoare începe chiar înainte de apariția primului dinte al copilului. Doar pentru că dinții acestuia nu sunt încă vizibili, acest lucru nu înseamnă că gura bebelușului nu trebuie să fie curățată. De fapt, aceștia încep să se formeze încă din al doilea trimestru de sarcină. La naștere, copilul va avea 20 de dinți primari, dintre care unii sunt complet dezvoltați în interiorul maxilarului.

 

Cariile la bebeluși și copii

 

Încă din prima parte a vieții, gura copilului trebuie curățată cu ajutorul unei comprese sterile și umede, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.

 

Chiar și bebelușii pot avea carii pe dinții de lapte. De aceea, copilul nu trebuie adormit cu biberonul în gură, deoarece zaharurile din compoziția sucurilor naturale, ceaiurilor și laptelui pot sta ore întregi pe dinți și distruge smalțul sănătos, bariera de protecție împotriva cariilor.

 

Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni cariile la copii:

 

  • Indiferent dacă cel mic este alăptat sau hrănit cu biberonul, îngrijirea orală a acestuia începe încă din primele zile de viață;
  • De la naștere până la 12 luni, gingiile și gura bebelușului se curăță folosind o compresă curată, îmbibată în apă. Odată cu apariția primilor dinți, părinții îi pot curăța cu o periuță moale și folosind o cantitate mică de pastă de dinți (de mărimea unui bob de orez);
  • De la 12 la 36 de luni, periați dinții copilului de două ori pe zi, timp de minimum 2 minute. Cele mai bune momente pentru realizarea periajului dentar la copii sunt după micul dejun și înainte de culcare, după ultima masă.
  • Învață-ți copilul să bea lichide dintr-un pahar obișnuit cât mai curând posibil, de preferință începând cu vârsta de 1 an. Astfel, este mai puțin probabil ca lichidele să se acumuleze în jurul dinților, spre deosebire de băutul din sticlă sau biberon. Atunci când copilului îi este sete, oferiți-i întotdeauna apă și evitați băuturile îndulcite.
  • La vârsta de 1 an sau odată cu apariția primului dintre, copilul trebuie să beneficieze de primul control stomatologic pediatric.

 

Cariile la adolescenți

 

Copiii mai mari și cei ajunși la vârsta adolescenței ar trebui să cunoască deja tehnicile corecte de periaj sau cum să folosească ața dentară și apa de gură.

 

Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni apariția cariilor la vârsta preadolescenței și adolescenței:

 

  • Nutriția joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății orale. Excesul de zahăr și amidonul prezente în alimentele și băuturile din comerț susțin formarea plăcii bacteriene și a tartrului, care distrug smalțul dinților. Astfel, este recomandată evitarea alimentelor nesănătoase pe cât posibil, adoptarea unei diete echilibrate și o bună hidratare, de preferat cu apă, pentru a încuraja producția de salivă.
  • Controale stomatologice și igienizări regulate la fiecare 6 luni, fără excepție. Pe lângă rolul lor de prevenție, medicul stomatolog poate recomanda copiilor și adolescenților sigilarea dentară, o procedură de prevenție care minimizează riscul de formare a plăcii bacteriene și de apariție a cariilor.
  • Igiena orală este esențială. Și adolescenții ar trebui să respecte aceleași reguli de îngrijire orală precum adulții, adică periaj dentar realizat dimineața și seara, timp de minimum 2 minute, completat cu folosirea de mijloace auxiliare de igienă (ață dentară sau duș bucal, apă de gură).

Cele mai sănătoase alimente pentru dinți

 

Diferența dintre un zâmbet sănătos și vizitele frecvente la medicul stomatolog are foarte mult de-a face și cu alimentele pe care le consumăm zi de zi. Chiar dacă suntem atenți cu igiena orală zilnică, este destul de dificil să ne menținem dinții și gingiile sănătoase pe o perioadă îndelungată de timp. Totuși, consumul unei varietăți de alimente bogate în nutrienți are efecte pozitive asupra sănătății orale.

 

Iată câteva exemple de alimente prietenoase cu dinții și gingiile noastre:

 

 

  • Fructe și legume bogate în fibre – Alimentele care conțin fibre ajută la curățarea dinților și gingiilor, susține Asociația Americană de Stomatologie (ADA), și stimulează fluxul de salivă, necesar pentru protejarea smalțului dentar. Pe lângă igiena orală zilnică, saliva reprezintă cea mai bună barieră de protecție naturală împotriva cariilor și a bolilor gingivale. De exemplu, la 20 de minute după ce consumăm zaharuri sau amidon, saliva începe să diminueze efectele acizilor și enzimelor care atacă smalțul dinților. Deoarece aceasta conține urme de calciu și fosfat, saliva remineralizează acele zone ale dinților atacate de acizi. 

 

 

 

  • Produse lactate precum brânză, iaurt sau iaurt simplu. Calciul și fosfații din produsele lactate ajută la remineralizarea dinților și la reconstrucția smalțului dentar.

 

 

 

  • Ceaiul verde și negru. Ambele tipuri de ceai conțin polifenoli care interacționează cu placa bacteriană. Aceste substanțe fie ucid, fie rețin bacteriile.

 

 

 

  • Gumă de mestecat fără zahăr. Aceasta este un alt produs care stimulează fluxul de salivă și care îndepărtează particulele alimentare  mici din gură. Atenție, guma de mestecat nu înlocuiește periajul dentar.

 

 

 

  • Apa. Este de departe cea mai benefică băutură pentru organism și ajută dinții să rămână sănătoși, fără carii, mai ales dacă este fluorurată. De asemenea, apa stimulează producția de salivă de la nivelul cavității orale și elimină particulele de mâncare. 

 

 

 

  • Legumele. Orice fel de legume, dar mai ales cele croncante sau bogate în apă, cum ar fi țelina, morcovii sau castraveții, curăță suprafețele dinților, deoarece necesită un timp mai mare de mestecare. Consumul acestora stimulează, de asemenea, fluxul de salivă și îndepărtează resturile mici de mâncare. 

 

 

 

  • Căpșunile și orice fruct de pădure. Sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și acid malic, care contribuie la albirea naturală a dinților. Merișoarele sunt, de asemenea, bogate în polifenoli și au proprietăți antioxidante. Totodată, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago sugerează că anumiți compuși prezenți în stafide, cum este acidul oleanoic, pot lupta împotriva cariilor dentare prin inhibarea a două specii de bacterii responsabile pentru apariția lor și a bolilor parodontale. 

 

 

Există și alimente și băuturi care trebuie evitate, dacă ne dorim dinți și gingii sănătoase. De exemplu, dulciurile cu textură lipicioasă, bogate în zahăr rafinat, cum sunt caramelele și acadelele sau băuturile răcoritoare carbogazoase. De asemenea, este recomandat să nu consumăm în exces alimente bogate în amidon, precum pâinea sau chipsurile din cartofi, pentru că acestea pot rămâne blocate în spațiile dintre dinți.

 

Sursa foto: Shutterstock



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.