„Ca pe un câine m-au omorât toţi procurorii”

„Ca pe un câine m-au omorât toţi procurorii”

275
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Iniţial, Proiectul Legii lustraţiei prevedea interzicerea unor drepturi pentru cei care au făcut parte din aparatul de partid, în vremea regimului comunist, excluzându-i pe foştii procurori.

Proiectul Legii lustraţiei a fost adoptat, marţi, pe articole, de plenul Camerei Deputaţilor – for decizional. După 22 de ani de la căderea regimului comunist, mai multe drepturi ale celor care au făcut parte din aparatul PCR, printre care şi ocuparea unei funcţii publice, au fost suspendate. Cu toate acestea, în proiectul iniţial nu erau trecuţi şi procurorii comunişti, fapt ce a dus la o reacţie vocală a fostului deţinut politic, Constantin Soare, din Osica de Sus, prezent la lucrările Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor. Acesta a îngenuncheat în faţa uşii comisiei, explicându-le deputaţilor că nu este de acord ca foştii procurori comunişti, care au bătut oameni în închisoare să fie exceptaţi de lege.

 

„Ca pe un câine m-au omorât toţi procurorii. În 1981, m-au tocat la Securitate. Dumneavoastră nu sunteţi în stare, după 22 de ani, să aduceţi odată lumină în ţara asta. Fraţii mei, vă rog din inimă, vă rog din suflet, condamnaţi Securitatea şi pe toţi care au fost contra poporului român. Faceţi odată linişte în ţara noastră”, a spus Soare.

În final, deputaţii au acceptat două amendamente. Astfel, cei care au făcut parte din fostul UTC nu vor fi lustrabili. Celălalt amendament este ca un fost procuror comunist, care a făcut poliţie politică, să nu mai facă parte din actuala viaţă politică.

„Să facă Legea lustraţiei pentru toţi”

Contactat telefonic, Constantin Soare şi-a explicat gestul de a îngenunchea în faţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor. El a declarat, încă o dată, că Legea Lustraţiei trebuie să-i vizeze pe toţi cei care au făcut parte din aparatul PCR.

 

„Nu vroiau să introducă în amendamentul respectiv al Legii Lustraţiei decât judecătorii şi preşedinţii, dar nu şi procurorii. Eu le-am spus că dacă fac Legea Lustraţiei, să o facă pentru toţi. De ce mai fac Legea Lustraţiei atunci?”, a declarat fostul deţinut politic.

Constantin Soare se numără printre cei nouă condamnaţi de regimul comunist după revolta de la Motru, din 1981. În octombrie 1981, minerii de la Motru s-au răsculat violent pentru că nu le mai ajungea pâinea. Fronda a fost reprimată la 20 octombrie cu maşini de pompieri care au împroşcat excremente peste manifestanţi.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.