Exerciţiu în caz de accident chimic la Romag Prod

Exerciţiu în caz de accident chimic la Romag Prod

403
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Joi, 11 octombrie a.c., începând cu ora 10.30, sirenele sucursalei Romag Prod  vor anunţa producerea unui accident chimic pe amplasamentul operatorului economic.

Va avea loc un exerciţiu de testare a concepţiei de acţiune a forţelor implicate în gestionarea  evenimentului.

Conform scenariului stabilit de către specialiştii I.S.U. Mehedinţi împreună cu Romag Prod, în instalaţia de depozitare a hidrogenului sulfurat, din cauza slăbirii  unui racord al unei conducte, are loc un accident chimic. Emisia hidrogenului sulfurat se aprinde, declanşând un incendiu şi totodată, producerea unui nor toxic ce afectează sectorul învecinat şi zona limitrofă.

Acţiunile, pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, în vederea  limitării, înlăturării, contracarării factorilor de risc, precum şi a efectelor negative şi a impactului produs de evenimentul excepţional produs, vor fi desfăşurate pe amplasamentul sucursalei, de către Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă  al sucursalei ROMAG PROD. Pentru înştiinţarea, alarmarea şi salvarea eventualelor victime din rândul populaţiei, precum şi pentru cercetarea toxicităţii zonei, se acţionează cu o formaţie de intervenţie complexă, dotată corespunzător. Forţele profesioniste ale I.S.U. Mehedinţi vor interveni, în vederea limitării şi înlăturării urmărilor accidentului chimic, evacuării şi salvării persoanelor surprinse de norul toxic, neadăpostite în zona de planificare la urgenţă, în afara amplasamentului Romag Prod.

Avându-se în vedere concepţia tactică stabilită, echipa de cercetare mobilă a I.S.U. Mehedinţi stabileşte concentraţia crescută de hidrogen sulfurat în afara amplasamentului şi găseşte o victimă, prăbuşită pe un drum comunal, pe raza localităţii Răscoleşti. Tot în acea zonă,  are loc un accident rutier din cauza pierderii controlului autovehiculului, de către conducătorul acestuia şi intrării în coliziune cu un capăt de pod. Conducătorul autoturismului este în stare de inconştienţă, încarcerat în autoturism.

I.S.U. Mehedinţi intervine cu 2 autospeciale cu apă şi spumă, 2 ambulanţe SMURD, o autospecială de descarcerare şi un autocamion de intervenţie, pentru căutarea şi evacuarea persoanelor surprinse neadăpostite, descarcerarea conducătorului autoturismului şi salvarea persoanelor intoxicate. De asemenea, echipa de cercetare chimică din cadrul I.S.U. Mehedinţi desfăşoară, permanent, în zona de planificare la urgenţă, misiuni de cercetare şi verificare a nivelului concentraţiei de H2S în atmosferă, identifică direcţia de propagare a norului toxic şi determină distanţele de protecţie pentru populaţia ce urmează a fi evacuată.

Pentru o mai bună informare a cetăţenilor cu privire la măsurile de protecţie ce trebuie luate în caz de accident chimic, cadrele I.S.U. Mehedinţi vor prezenta autorităţilor şi jurnaliştilor invitaţi, modul de etanşeizare a unei locuinţe, dar şi folosirea mijloacelor de protecţie individuală.

Exerciţiul este desfăşurat de către I.S.U. Mehedinţi împreună cu specialiştii ROMAG PROD şi are drept scop verificarea concepţiei de acţiune, stabilită prin planul de urgenţă externă în caz de accident chimic. Totodată, prin acest exerciţiu, se va avea în vedere şi informarea populaţiei asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a se proteja. La exerciţiu vor participa ISU Mehedinţi, IPJ Mehedinţi, IJJ Mehedinţi, Staţia de Salvare Dr.Tr.Severin, S.G.A. Mehedinţi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mehedinţi, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Mehedinţi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Izvorul Bârzii şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Malovăţ.

Anca Tănase



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.