Odată cu restituirea taxei auto pot fi solicitate şi dobânzi pentru perioada...

Odată cu restituirea taxei auto pot fi solicitate şi dobânzi pentru perioada în care banii au fost ţinuţi de stat

1.224
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Curtea de Justitie a Uniunii Europe a publicat joi, 18 aprilie 2013, o decizie prin care da dreptul celor care au obtinut in instanta restituirea taxelor de poluare sa primeasca si dobanzi aferente sumelor de bani ce trebuie inapoiate de stat, calculate incepand de la data platii taxei. Decizia CJUE s-a pronuntat ca urmare a unei cereri preliminare formulate de Tribunalul Sibiu.

Cererea preliminara a fost adresata CJUE ca urmare a litigiului dintre Mariana Irimie, pe de o parte, si Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte. Irimie a platit, pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul de ocazie achizitionat din Germania, taxa de poluare reglementata de OUG nr. 50/2008 (contrara dreptului comunitar, dupa cum a decis CJUE in aprilie 2011). Procesul intentat de Mariana Irimie celor doua institutii se refera la suma care trebuie sa ii fie restituita, pe langa inapoierea cuantumului taxei, sibianca solicitand si dobanzi pentru intreaga perioada in care banii au stat la stat.

Instanta nationala a intampinat probleme de interpretare in ceea ce priveste solutionarea cererii de plata a dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare, intrucat, potrivit prevederilor art. 70 si 124 ale Codului de procedura fiscala, dobanzile aferente sumelor care trebuie restituite de la bugetul de stat sunt acordate incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire.

In aceste conditii, Tribunalul Sibiu a adresat CJUE o intrebare referitoare la modul de calcul al dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare de restituit.

Prin hotararea pronuntata, Curtea a statuat ca „dreptul Uniunii se opune unui regim national, precum cel in discutie in litigiul principal, care limiteaza dobanzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu incalcarea dreptului Uniunii la cele care curg incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire a acestei taxe”.

Practic, decizia da dreptul unui contribuabil care a platit o taxa incompatibila cu dreptul Uniunii sa primeasca inapoi de la stat atat cuantumul taxei, cat si dobanzile aferente acestei sume de bani, calculate incepand de la data platii taxei de catre contribuabil.

Deciziile date de CJUE nu sunt punctuale, rezolvand doar cazul in discutie, ci se aplica si spetelor similare de pe intreg teritoriul statelor membre UE, dupa cum a explicat avocatul Andrei Grigoriu pentru AvocatNet.ro. Astfel ca solutia pe care Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat-o in cazul Irimie poate fi folosita ca baza legala si in alte procese care vizeaza aceeasi situatia sau una asemanatoare.

Decizia CJUE poate fi consultata aici.

Articol preluat de la www.avocatnet.ro



1 COMENTARIU

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     06-02-2006
    Mesaje
    41

    Se ofera deja dobanda la bani dar cred ca se ofera dobanda doar pe perioada de cand sa intentat proces , eu am avut taxa 1775 si acum imi dau 1935 si nu stiu sigur daca e dobanda la toata perioada sau doar pe 10 luni cat a durat procesul.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.