Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj susţine activitatea Staţiunii de Cercetare Dăbuleni

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj susţine activitatea Staţiunii de Cercetare Dăbuleni

794
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit, marți după-amiază, cu reprezentanții conducerii Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, singura instituție din România care mai realizează cercetare pe soluri nisipoase.

În cadrul discuțiilor, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a asigurat conducerea unității de la Dăbueni de întreg sprijinul necesar obținerii de fonduri europene, care ar putea fi accesate prin intermediul proiectelor destinate cercetării.

„Am rămas impresionat de munca pe care oamenii din cercetare de la Dăbuleni o depun în vederea identificării celor mai bune soluții pentru a face agricultură în condiții grele climatice, așa cum găsim în tot sudul județului Dolj.

I-am asigurat de întregul meu sprijin și le-am cerut ca, în condițiile în care vor apărea fonduri pentru cercetare, să vină spre consiliul județean cu toată încrederea pentru că le putem oferi expertiză și îi putem ajuta să depună proiecte pentru a obține banii necesari. Este păcat de munca pe care o depun acolo, pentru că fără puțin sprijin toată această activitate de cercetare s-ar putea pierde.

Cei de la Dăbuleni au înțeles foarte bine condițiile pieței și se străduiesc chiar cu succes să găsească soluții pentru agricultură pe soluri nisipoase. Apreciez deschiderea conducerii stațiunii de cercetare pentru colaborări cu parteneri din țări precum Coreea de Sud sau China.

În urmă cu câteva săptămâni a ajuns la Dăbuleni o echipă din Coreea de Sud care au găsit solurile din această zonă de sud a județului Dolj ca fiind propice pentru cultura de cartof dulce. Este o specie care se poate comercializa din supermarket și care are și niște calități deosebite. Partenerii din Coreea de Sud au venit cu tehnologia și sămânța, iar cei de la Dăbuleni încearcă acum să producă sămânță pentru a introduce această cultură de cartof dulce și în zona noastră.

Interesant este că partenerii din Coreea au ales să vină în România pentru că știau performanțele din gimnastică ale Nadiei Comăneci și au spus că dacă ea a reușit acele lucruri extraordinare, înseamnă că poporul român are niște calități deosebite.

Înțeleg că există deja o problemă cu seceta și cu deficitul de apă din sol. Specialiștii ne spun că acest început de an seamănă foarte mult cu cel din 2007, un an foarte secetos. De o lună și jumătate nu a mai plouat, iar oamenii sunt îngrijorați. Dacă nici săptămâna această nu plouă, va fi o mare problemă.

Știu că se confruntă și cu o problemă de personal, în sensul că își doresc foarte mult să mizeze și pe tineri, însă legea încă nu permite angajările. Le-am spus că există unele discuții la București pentru a se da drumul la angajări pe principiul unu la unu. Adică, a plecat o persoană la pensie sau în altă parte, să poți imediat să angajezi pe cineva.

Este meritoriu că prin ceea ce realizează oamenii din cercetare de la Dăbuleni, această stațiune de cercetare se poate susține financiar singură, mai ales în aceste condiții grele de secetă. Mai mult, au găsit resurse suficiente pentru a aduce tehnologii noi și a face investiții în stațiune, unitate care cultivă o suprafață de teren de 2.500 hectare”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, directorul SCDCPN Dăbuleni, Aurelia Diaconu, a afirmat: „Încercăm să-i ajutăm și pe fermieri cu care avem întâlniri periodice. Colaboratorii noștri la aceste întâlniri sunt chiar primarii, care ne stau alături în demersurile noastre.

Din păcate ne confruntăm cu o problemă, în sensul că nu am putut aduce lângă noi mai mulți tineri. Fiind blocate aceste angajări, nu putem să-i aducem. Personalul nostru la cercetare este îmbătrânit și este păcat, pentru că lângă noi trebuie să crească niște tineri”.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.