Proprietarii din Lipscani, ”arhitecți” de ocazie

Proprietarii din Lipscani, ”arhitecți” de ocazie

3.080
9
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Străzile ”Lipscani” și ”România Muncitoare”, cunoscute ca fiind principalele artere comerciale ale secolului trecut, își vor recăpăta vitalitatea de la începutul anilor 1.900, prin cel mai complex proiect administrativ-arhitectural demarat de municipalitatea din Craiova. De la sistemul de canalizare și alimentare cu apă, iluminat public și mobilier urban, până la fațadele clădirilor, totul va fi reînnoit în zonele amintite. Cea mai mare parte a lucrărilor va fi făcută din fonduri europene 98%, restul de 2% reprezentând cofinanțarea de la bugetul local. În total, investiția se va ridica la aproximativ 90 de milioane de lei. O nemulțumire există, totuși. Reabilitarea clădirilor existente pe cele două străzi este în sarcina și pe banii proprietarilor, spre deosebire de renovările blocurilor de locatari din zona centrală.

Procesul de revitalizare și reabilitare a zonei centrale a Craiovei se dovedește a fi o adevărată piatră de încercare pentru proprietarii de clădiri. Cele mai multe dintre construcții sunt într-o stare avansată de degradare, iar pentru a căpăta frumusețea de odinioară e nevoie de mai mult decât o vopsea. Fie că adăpostesc magazine cu mărunțișuri, articole vestimentare sau restaurante, casele vor trebui să se alinieze, din punct de vedere cromatic și arhitectural, recomandărilor date de autoritatea locală.

Lipscani, vedere

Proprietarii se simt discriminați

Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Craiova a transmis deja notificări administratorilor clădirilor, în care municipalitatea a trasat, punctual, indicațiile pe care aceștia trebuie să le urmeze în procesul de renovare. Numai că, se plâng oamenii, ”pretențiile” Primăriei îi vor aduce în sapă de lemn. Spre deosebire de blocurile de apartamente din zona centrală a Băniei, care sunt renovate din sponsorizări, fațadele caselor de pe ”Lipscani” și ”România Muncitoare” trebuie refăcute pe banii proprietarilor. ”Suntem foarte nemulțumiți, asta e discriminare. Dacă pentru locatarii din blocuri s-a găsit o soluție, noi de ce nu beneficiem de sprijin ca să facem reabilitarea? Pe mine mă costă circa 10.000 de euro să scot la lumină fațada clădirii, pentru că trebuie să o fac să arate și ca pe timpuri, cu tâmplărie specială, cu firma tot ca pe vremuri și așa mai departe”, mărturisește proprietarul uneia dintre casel vechi de pe Strada ”România Muncitoare”.

Fără plastic!

Indiferent de afacerile pe care le găzduiesc clădirile istorice ale orașului, zidăria, tâmplăria, culorile și firmele trebuie să se încadreze tiparului impus de municipalitate. De jos până sus, fațadele clădirilor trebuie să aibă o culoare unitară, în nuanțe pastel de alb, crem sau ocru. Vitrinele și intrările în spațiile comerciale trebuie să fie din tâmplărie de lemn sau imitație de lemn, iar pentru asta administratorii pot colanta sau vopsi tâmplăria deja existentă. Cât despre numele spațiilor comerciale, un lucru este clar: fără firme luminoase din casete de plastic! Acestea ”vor fi realizate sub formă de litere volumetrice, montate direct pe fațade și iluminate indirect sau neluminate. Firmele în consolă față de planul clădirii se vor realiza obligatoriu din fier forjat, în stilul anilor 1900”, se arată în indicațiile trimise de Primăria Craiova proprietarilor clădirilor.

Caractere ”de firmă”

Pe lângă descrierea condițiilor, administratorii au primit și copii ale unor fotografii ilustrând cafenele și restaurante care urmează întocmai arhitectura pe care autoritatea locală din Craiova și-o dorește, din care aceștia să se inspire. De altfel, oamenii au primit anexată și o listă a fonturilor (caracterelor) pe care proprietarii vor trebui să le folosească în realizarea firmelor.

Vremuri noi, afaceri noi    

Cum revitalizarea este cuvântul la ordinea zilei, micii investitori din clădirile istorice se gândesc serios să se reprofileze. Unii și-au închis deja vechile afaceri și își fac planuri pentru noi business-uri. ”Mă gândesc să deschid o cafenea, cu o mică terasă în față. Înainte aveam o firmă de calculatoare, dar trebuie să mă reprofilez dacă se schimbă toată fața Lipscaniului. Am înțeles că vor să arate ca la Sibiu, ne-au trimis și fotografii cu strada veche de acolo, cu magazinele și restaurantele, ca modele. Oricum, tot nu ne este clar ce și cum va arăta la final și ce anume vor cei de la primărie de la noi”, povestește administratorul unei clădiri din ”Lipscani”.

Exemple autohtone de urmat

Municipalitatea craioveană le-a oferit acestora și două exemple autohtone de cum vor trebuie să arate spațiile comerciale exterioare. Unul dintre exemplele practice este cafeneaua ”Scena”, de la parterul blocului ”Lumea Copiilor”, dar și firma farmaciei ”Anacora”, situată în aceeași clădire.



9 COMENTARII

  1. #1
    0-day Member
    Data de inscriere
     10-08-2013
    Mesaje
    9

    Buna treaba si la noi, sa te oblige sa platesti ca vrea primaria blocurile „colorate”; centrul de ce este sponsorizat (intrebare retorica)?

  2. #2
    A%%
    Senior Member
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    998

    Totul cât mai neclar, cât mai costisitor și în bătaie de joc. Condiții care să nu poată fi îndeplinite, astfel încât zona să fie preluată în stil mafiot de PSD.
    Cred că peste câțiva ani totul de va termina cu pușcărie pentru mulți, inclusiv pentru primărița meseriașă. Cam multă bătaie de joc, iar orașul e din ce înce mai sărac, mai mizerabil.
    Solomon măcar nu teroriza oamenii, ca să-i facă să-și dea casele.
    Rezultatul previzibil e că vom asista la multe procese între oameni și primărie, pentru mulți ani. Astea-s ”realizările mărețe” ale PSD-ului și ale lui Vasilescu Olga…

  3. #3
    Spammer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    2236

    Din cate am observat eu trecand pe acolo canalizarea aia e facuta in batjocura.. mai buna era aia dinainte.. Tevile si proiectul de proasta calitate sa tina maxim 10 ani ca sa mai sparga din nou dupaia..

  4. #4
    Member
    Data de inscriere
     09-09-2012
    Mesaje
    213
    Citat Mesaj initiat de koss_x_treeme
    Din cate am observat eu trecand pe acolo canalizarea aia e facuta in batjocura.. mai buna era aia dinainte.. Tevile si proiectul de proasta calitate sa tina maxim 10 ani ca sa mai sparga din nou dupaia..

    Pai nu trebuie sa ia si altu bani

    Contact: Ym - White.Phantom_Cr[B][I]Tel - 0786 823 454
  5. #5
    Racer
    Data de inscriere
     20-10-2007
    Mesaje
    254
    Citat Mesaj initiat de koss_x_treeme
    Din cate am observat eu trecand pe acolo canalizarea aia e facuta in batjocura.. mai buna era aia dinainte.. Tevile si proiectul de proasta calitate sa tina maxim 10 ani ca sa mai sparga din nou dupaia..

    Iti dai seama ca materialele folosite sunt de proasta calitate ca daca s-ar face ca le nemti, ar muri de foame firmele romanesti. Asa s-a intamplat dintotdeauna in Romania, in Craiova. Vad ca oamenii sunt deja obisnuiti cu bataia de joc a primariei precum si a firmelor care executa lucrari si numai schiteaza nimic, numai au nicio zvacnire, adevarul este ca noi, locuitorii, suntem prea mici pentru spagile mari pe care unii oameni din „frunte” le primesc si cuvintele aruncate de noi „pe forum” nu ajung niciunde, ramanem doar cu vorbele. Trebuie luate alte masuri in afara de a scrie din tastatura, din fata unui calculator .. poate asa se vor schimba lucrurile. Va mai dura.. pana atunci buzunarele unora se vor umple si vor trai fericiti 10 generatii de acum incolo. Numai bine!

  6. #6
    Member
    Data de inscriere
     11-03-2013
    Mesaje
    183

    si daca n-ai bani/chef sa renovezi, ce se intampla ?

  7. #7
    Spammer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    2241

    Esti executat silit.. pe bune ai, nu ai, trebe sa dai bani Acum ceva timp a zis Primarita ca Primaria va da bani dar isi va recupera banii de la proprietarii care nu vor/nu au chef sa dea bani.. un fel de camatarie la nivel institutional

    Facem un pariu. Eu zic ca in maxim 2 ani vopseaua aia de proasta calitate pe care au dato ei cu bidineaua si cu rola pe cladiri se va coji si se va face ca dracu

    A.. si mai e ceva.. era prin centru o echipa de renovare numai de femei… au facut treaba mai buna ca doreii

  8. #8
    Junior
    Data de inscriere
     19-08-2013
    Mesaje
    98

    Haha.. pai e normal, la cat de involuat e orasul, trebuie abordat stilul anilor 1900, altceva nu ar merge…
    Eu cum nu am asflat pe strada sunt pe undeva prin anul 1558 cand s-a nascut Viteazul… si cand vreau sa evoluez ma duc in centru la 1900 Si de pasti va urez traditionalul „.. huăă ‘tuva muma’n chour de idili …”

  9. #9
    0-day Member
    Data de inscriere
     01-08-2013
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    7

    ati vrut-o pe olguta, luati si platiti acum.. alte strazi nu face ca sunt vai de mortii lor,macar asfaltate sa le faca, a gasit-o sa renoveze centru orasului pe banii oamenilor.. pai si daca nu ai de unde ca pensionar sau nu lucrezi,vine sa imi ia casa ca nu pot plati renovarea.. si stati linistiti ca aia 98% din fonduri europene sunt tot din banii nostri.. Poate ma insel,nu cunosc in domeniul juridic insa mi se pare absurd sa imi ia casa ca nu pot plati renovarea..

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.