Securitatea bazei militare din Deveselu, asigurată de firme româneşti

Securitatea bazei militare din Deveselu, asigurată de firme româneşti

399
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ieri, la Casa Armatei din Caracal, a avut loc o conferinţă în cadrul căreia americanii implicaţi în implementarea acordului dintre România şi USA, privind instalarea scutului antirachetă la Deveselu, au prezentant firmelor româneşti şi din Europa planul de construcţie al bazei americane din comuna olteană. La conferinţă au participat firme în domeniul construcţiilor, consultanţei şi securităţii atât din ţară, cât şi din Grecia, Bulgaria, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Firmele româneşti de construcţii pot lucra doar în subantrepriză

Conferinţa „Industry Days”, organizată ieri la Caracal, la care au fost prezenţi Mark Roncoli – US Army Corps of Engineers, colonelul Winfield Keller – Missile Defense Agency, Bill Craven – US Army Corps of Engineers, Steve Ashton – US Navy, Tre Santos şi Loran Baxter- US Army Corps of Engineers a fost dedicată firmelor româneşti şi din Europa, care doresc să se implice în construcţia bazei antirachetă de la Deveselu.
Astfel, guvernul american a decis ca lucrările pentru construcţia bazei militare care va adăposti scutul anitrachetă, numită MDA Facility, să fie repartizate doar companiilor americane, care însă le pot subcontracta prin licitaţie firmelor româneşti. Contractele pentru consultanţă şi securitate pot fi adjudecate direct de firme româneşti sau din afara ţării. Contractele pe care le pot câştiga firmele româneşti pentru lucrări în subantrepriză au valori cuprinse între 150 şi 250 milioane de dolari. Acestea se vor încheia pe o perioadă de patru ani, iar valoarea anuală este fixă, însă nu va depăşi 50 milioane de dolari. Excepţia de la regula americanilor o fac contractele pentru servicii. Conform prezentării, licitaţiile se vor derula pe trei domenii – construcţii, consultanţă şi securitate.

Constructorii români cred că pot îndeplini cerinţele americanilor

La conferinţa de la Caracal au participat 60 de reprezentanţi ai firmelor interesate de proiectul de la Deveselu. Unii dintre patronii români au declarat că pot îndeplini condiţiile americanilor, care cer, înainte de toate, profesionalism, calitate şi seriozitate.

 

„Eu reprezint o firmă serioasă din domeniul securităţii, care are contracte şi cu armata română. Suntem interesaţi de acest proiect, deoarece, cu siguranţă, va presupune şi proiecte adiţionale legate de securitatea site-ului. Proiectul este de anvergură, pentru care sunt interesate şi firme de construcţii şi consultanţă. Americanii sunt acum interesaţi de prezentarea cerinţelor pe care noi, partea românească, trebuie să le implementăm şi cred că vor fi mai multe firme care îşi vor aduce contribuţia la acest proiect. Din punctul nostru de vedere, proiectul este fezabil, nu este de nemaiîntâlnit. Vă spun că au fost proiecte şi mai importante pe care firmele autohtone le-au implementat fără probleme. Faţă de partea de construcţii, cerinţele sunt clare. Americanii vor dori un standard ridicat de calitate. În sensul acesta se va organiza pentru firmele interesate un curs de calitate, pentru că trebuie să ne raportăm totuşi la standardele lor, care, probabil, au ceva diferit faţă de ale noastre. În privinţa securităţii, cu siguranţă, firmele care vor participa vor trebui să aibă o autorizare specială din partea organelor naţionale de securitate. Cerinţa principală pe care o cer americanii este seriozitatea”, a declarat Constantin Cojocaru, reprezentantul unei firme de securitate din Craiova.

Reprezentantul unei firme de consultanţă din Bucureşti crede că românii se pot adapta cerinţelor americanilor în privinţa construcţiei bazei militare antirachetă de la Deveselu.

 

„Am creat un consorţiu naţional, format din 20 de firme, care acoperă toate domeniile din proiectul Deveselu. Nu ştim dacă toate firmele consorţiului vor câştiga una dintre licitaţii, pentru că acestea vor fi făcute pe anumite segmente din proiect, dar cu siguranţă vom câştiga o parte din ele. Avem experienţă, un număr de angajaţi, cifre de afaceri destul de mari şi pot să ofere condiţiile cerute de partea americană. Dacă vom câştiga, ar fi prima oară când lucrăm cu armata americană. Important este pentru firmele româneşti că atunci când depun documentele pentru licitaţie şi când câştigă această licitaţie trebuie să aducă o scrisoare bancară pentru ca cei din armata americană să poată să fie siguri că se vor îndeplini toate condiţiile şi proiectul va ieşi aşa cum îşi doresc”, a spus Sergiu Machedon, reprezentantul unui consorţiu naţional.

 „S-au explicat exact paşii privind certificarea. Până acum nu au explicat care sunt criteriile, dar bănuiesc că sunt foarte restrictivi. Suntem interesaţi de tot ce înseamnă securitate, fie umană, fie în ceea ce priveşte sistemele electronice”, a spus Cătălin Iovan, reprezentantul unei alte firme de securitate.

Construcţii pe două componente

Conform prezentării proiectului privind construcţia bazei militare antirachetă de la Deveselu, aceasta ar avea două componente. Una privind construcţia zonei civile, a campusului unde vor locui militarii americani, în care sunt incluse unităţi de alimentaţie, medicale şi de relaxare, şi o altă componentă în care se va afla baza propriu-zisă, unde va fi amplasată aparatura antirachetă. Pentru această componentă, cerinţele americanilor vor avea clauze stricte de confidenţialitate, dar şi atestate pentru siguranţă.



2 COMENTARII

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    171

    Ce or cauta si astia pe acolo … daca nu veneau ei nu auzeam de Deveselu …

  2. #2
    Racer
    Data de inscriere
     22-12-2007
    Locatie
     Niciodata Stabil
    Mesaje
    1287

    Asta da stire americani paziti de romani

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.