Ce Pokemoni?! La Craiova, Olguța caută salvamari și explicații pentru prelungirea proiectelor...

Ce Pokemoni?! La Craiova, Olguța caută salvamari și explicații pentru prelungirea proiectelor europene

15.236
26
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

Aleșilor locali craioveni li s-a cerut în ședința de azi a Consiliului Local să voteze mai multe proiecte de hotărâre vizând prelungirea contractelor de execuție a mai multor proiecte care se derulează cu fonduri europene: Teatrul de vară, Water Park, Business Center, Parcarea subterană sau Parcul Romanescu. Dacă unele investiții au fost déjà recepționate și date în folosință, altele sunt încă în lucru, iar consilierii opoziției au vrut să știe de ce mai este nevoie de adoptarea unor noi termene în cazul lor. Executivul nu a întârziat să le explice care sunt motivele care au dus la întârzieri, vorbind fie despre diverse proceduri, viduri legislative ori constructori în insolvență și exluzând total că municipalitatea craioveană ar avea vreo vină pentru vreo întârziere.

 

Deși viceprimarul Mihail Genoiu a început explicațiile susținând că, spre exemplu, ”nu ancheta DNA a întârziat lucrările de construcție la Water Park”, pentru că ”ancheta care se face privește un obiectiv, o anumită perioadă și un anumit mod de lucru al lucrărilor, ea se desfășoară în continuare, dar, nicio clipă, DNA nu a împiedicat derularea acestor lucrări (…)”, primarul Vasilescu a declarat, la rându-i, că, din cauza aceleiași anchete ”primăria este afectată doar pentru că un an de zile a trebuit să fie sistate lucrările la această investiție”.

 

Termenul care s-a prelungit până 30 aprilie 2017, prevede finalizarea lucrărilor. Așa cum știți, acolo lucrurile sunt avansate, se lucrează la finisaje. Disconfortul și prelungirea termenului sunt date de dezorganizarea constructorului, care a produs și disconfortul tuturor celorlalți, inclusiv al Primăriei, vizavi de actele pe care le-a făcut și sunt în atenția DNA. Deci, toate întârzierile sunt efectiv ale constructorului”, a spus viceprimarul Genoiu.

 

Mai precizez faptul – și este valabil pentru toate proiectele al căror termen îl prelungim – termenul de finalizare se referă la contractele de finanțare, care, așa cum știți, a fost 31 decembrie 2015. Prima prelungire care s-a dat a fost 30 iunie 2016 și s-a dat în privința eligibilității contractului, în sensul că dacă până la data de 30 iunie 2016 contractul nu era finalizat din toate punctele de vedere, proiectul devenea neeligibil și întreaga sumă, inclusiv suma rambursată de Ministerul Dezvoltării anterior trebuia returnată. Noi în decembrie sau ianuarie, când am votat bugetul, am prevăzut sumele pentru finalizarea acestor proiecte, sume care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă acum, cu prelungirea contractelor de finanțare. Contractele de execuție sunt cele care au fost încheiate, sunt cele care la ora asta sunt expirate, ele se derulează pe penalități suportate de constructor care, la sfârșitul perioadei de execuție se vor calcula și se vor pune în seama constructorului. Deci, contractele de execuție nu au nicio legătură cu aceste termene”, a continuat să explice viceprimarul.

 

Astfel, potrivit lui Mihail Genoiu, la Căminul Pielești, unde ultimele lucrări au fost unele de dotări, urmează să se facă solicitarea recepției. La Parcarea subterană, lucrările sunt închise, parcarea funcționează și este finalizată. ”Solicitările de prelungire a acestor contracte de finanțare au fost cerute de Ministerul Dezvoltării cu mult timp înainte chiar de a ști noi dacă se finalizează sau nu și ele au fost prelungite conform grilei pe care noi am trimis-o la Ministerul Dezvoltării. La parcarea subterană mai sunt unele lucruri legate de publicitate, de panouri”, a firmat Genoiu.

 

”Teatrul de Vară este finalizat, s-au făcut demersuri pentru începerea recepției. La fel la Business Center, care este în curs de finalizare și mai sunt câteva zile și vor solicita recepția. Zona Metropolitană – relația Nord-Sud este formată din cele trei străzi:  Str. Caracal, care este recepționată, Str. Bariera Vâlcii, care este recepționată și Str. Râului-Bvd. Râului, care este recepționată. Deci, toate lucrările sunt încheiate. Mai rămâne Liceul George Bibescu, unde, la fel, este o procedură de achiziție a câtorva dotări, a căror finalitate este pe data de 5 august.a.c”, a continuat viceprimarul să enumere lista cu stadiul investițiilor.

 

Pokemonul ”Romanescu”

 

Cât despre Parcul ”Nicolae Romanescu”, ”are această perioadă prelungită deja puțin mai mult decât celelalte și se duce până în 2018 din faptul că fiecare unitate administrativ teritorială a avut dreptul ca la proiecte de peste 5 milioane de euro să poată să prelungească până în 2018”, a argumentat vicele.

 

”Parcul Romanescu nu mai are mai mult de câteva luni de zile până se finalizează. Termenul acesta până în 2018 l-am dat pentru că aveam dreptul să-l solicităm. Repet: termenele de execuție și sumele prevăzute nu au nicio legătură cu contractele și cu termenele prin contractele de finanțare. La ora aceasta, prin proiectele la care am făcut referire și despre care v-am spsu că deja au fost recepționate și s-a făcut deja prima plată, a apărut o economie de 3,2 milioane de lei față de ceea ce am preconizat la începutul anului”, a încheiat Mihail Genoiu.

 

Primarul Craiovei a dorit să intervină și a adus o nouă serie de lămuriri legate de proiecte și prelungirea termenelor contractelor și i-a invitat pe aleșii locali să meargă să viziteze complexul de agrement acvatic. În plus, a readus în discuție problema salvamarilor, déjà subiect de glume printere craioveni.

 

Olguța Vasilescu: ”Ajutați-ne să găsim salvamari!”

 

”Eu vă invit să-l vizitați (Water Park-ul n.r.) pentru că se poate, ca să observați faptul că este finalizat. Mai sunt, poate, câteva lucruri foarte mărunte pe care, dacă și-ar dori constructorii să le facă mai repede s-ar termina în 3-4 zile”, a spus Vasilescu. Deranjată că salvamarii au ajuns motiv de bășcălie pentru Primăria Craiova, întrucât Olguța Vasilescu a susținut la un moment dat că lipsa lor este motivul pentru care nu s-a deschis încă Water Park-ul, aceasta a subliniat că ”problema salvamarilor, dincolo de orice glumă, este reală”. „Dacă aveți mai mulți prieteni salvamari, vă rog frumos să ne ajutați, și dvs. și cetățenii Craiovei, ca să-i găsim cât mai repede. Un singur post s-a ocupat în prima etapă, în cea de-a doua etapă au venit alți doi salvamari, deci procedura este în derulare, dar rămân în continuare încă cinci posture de ocupat”, a sunat apelul primarului.

 

Deschiderea Water Park-ului – imposibilă, dar realizabilă?!

 

Și… o altă explicație. ”Faptul că se prelungește proiectul până mai târziu, asta nu înseamnă că el nu poate să fie funcțional, de exemplu, de luna viitoare, cum vedeți că parcarea subterană este déjà funcțională, chiar dacă la ora actuală vă cerem să mergem pe prelungire (și la parcarea subterană n.r.). (…) Dar, noi putem să dăm drumul la Water Park și peste o lună și peste două, dacă sunt gata, atenție, toate procedurile”, a încheiat Vasilescu.

 

Lucrările la Parc, prelungite din cazua tehnocraților, a sistemului și legislației nenorocite

 

Lucrările s-au prelungit din cauza legislației foarte proaste și a faptului că nu țin doar de Primăria Municipiului Craiova. Suntem pe primul loc în România la absorbția de fonduri UE, deci, dacă este o problemă, este o problemă de sistem, nu o problemă de funcționari sau, până la urmă, de constructori. Pentru că legislația ne oblige să luăm la licitație firme care chiar se aflau în procedură de insolvență, deși știam că este foarte posibil ca ei să nu finalizeze aceste lucrări. Asta s-a întâmplat în toată România și nu este doar o cauză în Craiova”, a explicat primarul.

 

Cert este că, la ora actuală, dincolo de data menționată în actul de prelungire a termenului contractului, respectiv 31 decembrie 2018, ”nu știm cât se prelungește”, potrivit edilului Olguța Vasilescu.

 

Nu știm cât se prelungește pentru că am depus o adresă la Ministerul Culturii pentru un gard, să ne răspundă ce facem cu el. El există în proiect, a venit o comisie, ne-au spus că trebuie să decidă ce se va întâmpla cu acel gard. Nu ne-au răspuns absolut nimic. Eu nu știu când o să se miște ministerul acesta, când o să se miște tehnocrații, pentru că am mai avut situații de genul acesta, când comisia respectivă nu s-a întrunit timp de cinci luni. Cinci luni! Și, atunci, noi de unde să știm când terminăm?! Dar, dacă ne întrebați dacă gardul va fi funcțional sau parcul, eu vă spun foarte clar că da: parcul într-o lună de zile trebuie să fie funcțional, cu aceste mici lucruri pentru care mi-am luat marja de siguranță de a înainta cât mai mult proiectul respectiv. Și nu pierdem niciun ban, ca să fie foarte clar!”, a conchis Olguța Vasilescu.

Foto principală: arhivă



26 COMENTARII

  1. #21

    Asta cu salvamarii este aruncata așa… pentru botanisti!!cum sa se deschidă Wather parkul ?ar lua clienții, profitul piscinelor …prietenilor din oraș!!deja trece si a 4 vara de când trebuia deschis!!voturi si minciuni

  2. #22

    Olguta cauta salvamari si lucrarile la Wather Park sunt in toi…

  3. #23

    „Afară plouă!” cam asta este răspunsul cu salvamarii… dacă vizitați Aqua parc înțelegeți că acești săraci salvamari sunt gogoși un fel de praf în ochi…. Dacă nu ma înșel era cumva macaraua rat-ului acolo, probabil ca este constructor…și pana la finalizare mai este… prindem 2018… Curios însă căci sunt fonduri U.E.

  4. #24

    Unde ai văzut anunțul de concurs?

  5. #25

    Un anunț în gds? Cautam salvamari voluntari ca oricum Aqua Park se deschide în 2018

  6. #26

    ba Olguta – Poke your mom!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.