Mănăstirea Baia de Aramă la ceas de sărbătoare

Mănăstirea Baia de Aramă la ceas de sărbătoare

921
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Obştea mănăstirii mehedinţene Baia de Aramă a avut parte de o o îndoită bucurie, cu prilejul praznicului Sfinţilor Arhangheli: vechea vatră monahală şi-a serbat hramul, iar slujba a fost săvârşită de ierarhul locului.

 

Credincioşii din zona de nord a judeţului Mehedinţi au poposit pentru câteva ceasuri la ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu, rugându-se împreună cu arhipăstorul sufletesc şi aprinzând o făclie pentru toţi cei apropiaţi ai lor, în viaţă sau mutaţi la Domnul.

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a pus în inimile creştinilor cuvânt de învăţătură şi poveţe de folos duhovnicesc.

Sfinţii Arhangheli ocrotesc şi două vieţuitoare, printre care maica stareţă Mihaela Păiuş.

Cu ocazia onomasticii, Părintele Episcop, preoţii slujitori, credincioşii prezenţi şi toată obştea i-au urat maicii Mihaela ani mulţi şi rodire întru dreapta credinţă.

Mănăstirea Baia de Aramă  şi-a început activitatea încă din anul 1703, fiind ctitorită de Sf. Domnitor Constantin Brâncoveanu alături de Banul Cornea Brăiloiu şi Milco Băieşul la poalele Cornetului cum reiese din pisanie.

Lăcaşul monahal a dăinuit până la secularizarea din 1863, atunci când, prin hotărâre domnească, a fost transformată în biserică de mir.

În şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 29 ianuarie 2008 s-a aprobat reînfiinţarea mănăstirii ,, Sfinţii Voievozi” din oraşul Baia de Aramă, ca mănăstire de călugăriţe sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Biserica cu hramul ,,Sfinţii Voievozi” a vechii mănăstirii din Baia de Aramă, care este funcţională şi astăzi, este din punct de vedere arhitectural specifică stilului brâncovenesc.

Sursa: jurnalulolteniei.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.