(INTERVIU) Dragoş Gulie: „Mă gândesc să înfiinţez un club de karting la...

(INTERVIU) Dragoş Gulie: „Mă gândesc să înfiinţez un club de karting la Craiova”

2.924
7
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

În vreme ce, spre exemplu, în Spania şi Italia este extrem de iubit şi prezintă foarte mare interes, pe plaiurile noastre, kartingul nu se bucură de prea mult suport. Poate din cauza costurilor ridicate, a lipsei de spaţii pentru antrenament şi competiţii ori a puţinelor informaţii pe care copiii şi tinerii le au despre acest sport. Însă când există pasiune, ceva bani şi extrem de multă dorinţă, atunci parcursul unui tânăr care vrea să facă performanţă poate fi unul frumos. Pe acest drum a mers şi Dragoş Gulie, deja un „veteran” al karting-ului, chiar dacă vârsta nu îl recomandă. La doar 24 de ani se poate lăuda cu numeroase premii naţionale şi internaţionale şi, mai nou, cu mulţi copii. Copiii care vor să înveţe de la şi cu el, fiindcă acum cucereşte podiumul alături de ei, din postura de antrenor. Iar planurile lui de viitor nu se opresc aici. Îşi doreşte să deschidă un club de karting la Craiova, iar visul lui are şanse mari să prindă contur.

Reporter: Când ai descoperit  pasiunea pentru karting?

Dragoş Gulie: Încă din copilărie. La început am fost atras de maşini, iar apoi mi-am îndreptat atenţia spre karturi.

R: Unde ai început să practici acest sport?

Dragoş Gulie: Am aflat că la Palatul Copiilor era un cerc de karting, unde am mers pentru prima dată, la vârsta de 16 ani, cu fratele meu. Mi-a plăcut din prima, pot spune ca m-am indragostit de karting.

R: Cum ai ajuns să faci asta la nivel internațional?

Dragoş Gulie: De la Palatul Copiilor am fost îndrumat să merg la concursuri, la concursuri judeţene, naţionale, iar apoi, după ce am căpătat experienţă, la cele internaţionale.

R: Cum ar trebui să fie şi ce ar trebui să știe un pasionat care vrea să practice acest sport la nivel înalt, să ajungă să facă performanță?

Dragoş Gulie: Să fie talentat. Să dedice foarte mult timp antrenamentelor, să fie disciplinat şi să aibă posibilitate financiară.

R: De ce buget ar trebui să dispună un debutant ca să ajungă la performanţă?

Dragoş Gulie: La nivel de performanţă costă foarte mult, undeva la 200.000 de euro anual.

E o pasiune foarte costisitoare, tocmai din această cauză nu îşi permite multă lume să practice acest sport. Tocmai de aceea am trecut de la pilotaj la antrenorat. Un concurs costă undeva la 2.500 de euro numai înscrierea în prima etapă, la care se adaugă materialele, maşina, cauciucurile, cazarea, mâncarea etc.

R: Există cluburi unde copii pot învăța ce înseamnă karting-ul? De la ce vârstă se pot înscrie?

Dragoş Gulie: În Craiova, numai Palatul Copiilor. Începând cu frageda vârstă de 4-5 ani, categoria „Kid”.

R: Deja antrenezi. Cum sunt copiii pe care îi ai în grijă?

Dragoş Gulie: Sunt nişte copii minunaţi şi mă bucur că am ocazia să lucrez cu ei. Petruţ Florescu este copilul de care mă ocup în mod special, sunt antrenorul lui. Am participat cu el la diferite concursuri la nivel internațional. Cu el am câştigat prima manșă a Campionatului Mondial, iar acum ne pregătim pentru cea de-a doua manșă.

R: Este antrenoratul  meseria pe care vrei să o  practici și în viitor?

Dragoş Gulie: Da, este meseria pe care o iubesc. În Romania, sportul ăsta nu este mediatizat, nu multă lume îl cunoaşte îndeajuns de bine, însă există interes pentru el.

R:  Se poate spune despre competiţiile de karting că sunt suficiente la nivel național, dar în Craiova?

Dragoş Gulie: Luna trecută, a fost un concurs de karting în jurul Sălii Polivalente, în parcare. M-am întristat când am văzut că nu a fost mediatizat absolut deloc. În străinătate, karting-ul este foarte iubit, mai ales în Spania și Italia. Pot spune că e iubit precum fobalul. La nivel naţional, sunt organizate şase concursuri, promovate de FRK – Federaţia Română de Karting, plus încă alte şase, organizate de FRAS.

R: De câte antrenamente pe săptămână e nevoie pentru a fi pregătit de un concurs?

Dragoş Gulie: De trei antrenamente minimum, dintre care unul este antrenamentul-test organizat înaintea competiţiilor pe un circuit special amenajat pentru karting.

R: Există circuite de karting, locuri de antrenament în Craiova?

Dragoş Gulie: Din păcate, în Craiova nu avem unde să desfăşurăm activitatea asta, nu avem locuri special amenajate pentru sportul ăsta. Mi-aş dori şi în Craiova un circuit unde să ne putem desfăşura activitatea. Pe viitor, mă gândesc să înfiinţez un club de karting. Chiar am niște idei pe care le voi pune în practică de anul viitor.

R: Nu există infrastructura necesară, dar oameni calificaţi sunt?

Dragoş Gulie: În Craiova sunt doi piloţi licenţiaţi care au participat şi participă la concursuri naţionale şi internaţionale. Alexandra Marinescu şi David Dugăeșescu.

R: În câte clase se împart cursele de karting?

Dragoş Gulie: Sunt cinci grupe: „kid”, între 5 şi 8 ani; „pufo”: 6-8 ani, „mini”: 8-12 ani, „kf junior”: 12-14 ani şi „kf” și „kz2”: plus 15 ani.

Editor: Ana-Maria Gebăilă

 



7 COMENTARII

  1. #1
    Senior Member
    Data de inscriere
     17-08-2010
    Mesaje
    848

    buna ideea

  2. #2
    Newcomer
    Data de inscriere
     10-08-2013
    Mesaje
    17

    exista in brazda in curte la regia de tutun un club de karting si sincer mie imi place foarte mult si pista si karturile

  3. #3
    Senior Member
    Data de inscriere
     16-11-2011
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    816

    Super tare! Recomand tuturor celor care au copii sa-i duca la karting. Nu toti vor face performanta dar macar vor dobandii reflexe care pe viitor se vor dovedi foarte utile!

    Nemintind nu trebuie sa-ti aduci aminte nimic! http://www.pescardejiu.blogspot.com
  4. #4
    Oldtimer
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    1097

    Mi se pare o idee ok, mai ales ca din cate stiu eu doar a aeroport te poti plimba cu un kart dar e ceva de genu 50 de lei 10 minute … daca stie cineva undeva mai ieftin in craiova sa imi lase si mie un pm as dorii foarte mult sa ma plimb cu asa ceva …

  5. #5
    0-day Member
    Data de inscriere
     28-07-2011
    Mesaje
    6
    Citat Mesaj initiat de cyborg
    Mi se pare o idee ok, mai ales ca din cate stiu eu doar a aeroport te poti plimba cu un kart dar e ceva de genu 50 de lei 10 minute … daca stie cineva undeva mai ieftin in craiova sa imi lase si mie un pm as dorii foarte mult sa ma plimb cu asa ceva …

    Esti dezinformat my friend….cu 50 de lei te dai o jumate de ora…..si mai poti da inca 2-3 ture daca esti bun si dovedesti baietilor ca faci rapid turele. Enjoy

  6. #6
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1934

    pe vremuri eram renumiti.dar vad ca reapare acest minunat sport

  7. #7
    Member
    Data de inscriere
     14-01-2006
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    109

    Respect pentru Dragos

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.