Sărăcia le-a răpit dreptul la educaţie copiilor din Secu. Ajutaţi-i alături de...

Sărăcia le-a răpit dreptul la educaţie copiilor din Secu. Ajutaţi-i alături de fundaţia Bring The Smile

560
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Secu, una dintre cele mai sărace comune din Dolj, aflate la aproximativ 60 de kilometri de oraşul Craiova, este locul care îi condamnă pe cei mai mulţi copii la ignoranţă şi la cel mult opt clase în şcoala generală din comună.

Copiii de aici nu au alt model în viață în afară de părinții lor. Nici unii, nici alții nu au prea multă educație, iar cea sexuală lipsește în totalitate, așa se explică numărul mare de copii din majoritatea familiilor.

În medie, fiecare familie are câte patru copii. Veniturile acestora sunt alcătuite, în cea mai mare parte, din ajutorul social primit de la primărie. Alocațiile copiilor se ridică la aproximativ 160 lei pe lună.

Ramona are 16 ani și este fiica cea mare a soților Vlad. Mai are doi frați și o soră. „S-a măritat” de la 14 ani, dar acum s-a întors la părinți și în timp ce ei sunt plecați cu ziua să muncească, ea are grijă de frățiorul său de numai două luni și de cel care are doi ani. Când am întâlnit-o, ne-a deschis ușa casei sale, care parcă stă să cadă. Cel mic era așezat pe o pernă, înfășurat în scutece și suspina, dar cel puțin avea căldură.

Ramona a renunțat la studii după opt clase din același motiv pentru care renunță cei mai mulți copii din Secu: lipsa banilor. Cele mai apropiate licee ar fi în Craiova și în Filiași, dar cheltuiala ar fi mult prea  mare pentru veniturile familiei. A mărturisit că nu duce lipsuri, fie că era rușinată fie că nu știe să trăiască altfel. „Ne descurcăm cu 360 de lei ajutorul social și 160 de lei alocațiile noastre. Banii ne ajung”, a povestit Ramona.

Nu știe exact ce meserie i-ar plăcea să urmeze, dar a răspuns cu un „Da” slab, atunci când am întrebat-o dacă și-ar dori să meargă la liceu.

 

„Ne descurcăm foarte greu cu banii…”

Mai departe, pe o pantă nămoloasă, stă o altă familie, cu același nume Vlad. Ne-a întâmpinat Elena, soția lui Nicolae și mamă a patru copii. Una dintre fiicele lor are 16 ani și este printre puținii norocoși din comună, care a reușit să urmeze un liceu – „Ștefan Odobleja” – din Craiova, chiar dacă veniturile familiei nu depășesc 500 de lei pe lună. „Ne descurcăm foarte greu cu banii, dar avem noroc că ne ajută o rudă din Craiova și o ține pe fată în gazdă, ca să meargă la liceu. Altfel n-am fi avut posibilități”, a spus Elena. În timpul zilei stă singură pentru că soțul său este la muncă, iar copiii la școală. Mai hrănește purcelușul care se plimbă liber, prin curtea neîngrădită, alături de păsări și doi câini. Casa lor, deși proaspăt văruită, pare mai nouă, totuși se mai pot observa denivelările pereților.

Aceste imagini le regăsim în toată comuna: drumuri petecite, case gri, dărăpănate și fără garduri. Curios este că fiecare ogradă nu are mai puțin de trei câini, dar care latră de foame.

„Spune DA copiilor”

Andrei Pătru, s-a gândit ca prin intermediul ONG-ului Bring The Smile, pe care îl conduce, să le aducă o bucurie, măcar de sărbători, copiiilor din Secu. Campania „Spune DA copiilor” pregătește o serbare, unde copiilor li se vor oferi cadouri, pe care în mod normal nu le-ar primi. De ajutor este nevoie oricând, așa că puteți dona orice sumă de bani intrând pe site-ul www.bringthesmile.org, având la dispoziție mai multe variante.

Oricine este dispus poate să participe ca voluntar în această acțiune. Campania va începe în aproximativ o săptămână și se va derula până pe 20 decembrie.

 

sursa: jurnalulolteniei.ro




Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.